Su Deposu Yalıtımı

Su Deposu Yalıtımı

Günümüzde her alanda teknoloji çok gelişti. Gün geçmiyor ki yeni bir su yalıtım malzemesi çıkmasın. Üretici fabrikaların Ar-Ge departmanlarıyla yaptıkları çalışmalar, su yalıtımı, su izolasyonu konusunda onlarca farklı malzeme seçeneği sunmaktadır.

Bu sınıfta yer alan tüm malzemelerin temel amacı, suyun, diğer tarafa geçmemesini sağlamaktır.

Bizler nasıl seçim yapacağız? Hangi malzemeyi kullanmalıyız? Hangi üreticinin, ürün dökümanını incelesek, hepsi bir ağızdan “en iyi malzemenin” kendisinin ürettiğini söylüyor.

Bir yapıda, ister teras olsun, ister yüzme havuzu, ister yapının temeli olsun, su yalıtım malzemesini seçerken birçok pariteyi, değişkeni değerlendirmek zorundayız.

Konumuz, bu yazıda su depolarının izolasyonu. Hatta sadece betonarme olarak imal edilen su depoları.

Bu soruları sorup, cevaplamaya çalışmamızın sebebi, gözümüzü korkutmak değil. Yapının neresinde olursa olsun, su yalıtımı uygulaması ancak, DOĞRU MALZEMENİN, DOĞRU YERDE, DOĞRU ZAMANDA, DOĞRU YÖNTEMLERLE uygulanması ile gerçekleştirilebilir.

Su depoları, su yalıtımı malzemeleri türleri:

  • Çimento esaslı sürme ya da püskürtme yöntemli sistemler
  • Poliüretan esaslı sürme ya da püskürtme yöntemli sistemler
  • PVC, EPDM, ya da FPO membran kaplama sistemler

Çimento esaslı sürme ya da püskürtme yöntemli sistemler:

Tüm sürülerek ya da püskürtelerek uygulanan sistemlerde, başarının temeli, uygulanacak yüzeyin durumudur. En iyi, en kaliteli çimento esaslı yalıtım malzemesi bile kullanılsa, nihayetinde uygulama yüzeyi standartlara uygun değilse sonuç hüsran olacaktır. Bu tip malzemeler ancak, sağlam, düzgün, boşluksuz, rötre ya da sünme yapmamış yüzeylere uygulanabilmektedir. Uygulamalar, min. 3 kat yapılmalı, katlar arası ortalama 1’er günlük bekleme süresine uyulmalı, uygulanan malzemenin çatlamaması için kürlenmesine izin verilmeli, son kat uygulamadan sonra min. 7 gün beklenmelidir. Taban ve düşey kenarlarında pahlar oluşturulmalı, tesisat borularının çevreleri ya da dilatasyon uygulamaları farklı malzemeler ile yalıtılmalıdır. Tüm uygulamanın, kusursuz gerçekleştirildiği durumda bile, unutulmaması gereken en önemli nokta, tam elastik çimento esaslı su yalıtım malzemelerinin çatlak kapama (çatlak köprüleme) kapasitesi 1,5 mm ile sınırlıdır.

Uygulama süresinin çok uzun olması, orta ve uzun vadede yapısal çatlakların su yalıtımını zafiyete uğratması, pratikte betonarme yüzeylerin iyi olmaması, sadece beton yüzeylere uygulanabiliyor olması, detay çözümlerin (boru ağzı, dilatasyon vbg.) yetersiz olması bizleri bu sistemden uzaklaştıran etkenlerdir.

E-Bülten Servisi

Kataloglarımız